Család, gyermeknevelés

Szülőnek lenni óriási felelősség!

Hogyan neveljem a gyermekemet, hogy a legjobbat kapja? Úgy érzem, mindent megteszek még is problémáim vannak a gyerekneveléssel! Bűntudatom van, mert azt hiszem elrontottam! Ha ilyen és ehhez hasonló dilemmák és kérdések gyötörnek, olvass tovább, de első sorban nyugalom!

Az életben az egyik legnagyobb feladat szülőnek és legfőképpen jó szülőnek lenni. A szülővé válásra nem lehet felkészülni és nincsen egy mindenkire vonatkozó recept. Ha édesanya vagy édesapa vagy, bizonyára észrevetted, hogy folyamatosan és menet közben tanulod a szülői létet, amely mindig váratlan meglepetésekkel szolgál.

Bárcsak volna egy időgép, amellyel elrontott gyereknevelési eseményeid helyszínére utazhatnál vissza, és elölről kezdhetnéd az egészet. Hidd el, ezzel a gondolattal nem vagy egyedül.

Én nem leszek olyan, mint szüleim!

Mondod, mikor gyermeked megszületik, majd telnek, múlnak az évek és azt veszed észre, hogy pontosa úgy kiabálsz a gyerekkel, ahogy apád veled kiabált, vagy pontosan úgy reagálsz egyes eseményekre, amit gyerekkorodban te is utáltál a szüleidben. Ezek azok a szülői minták, amiket otthonról hozol. Miért is lenne ez más, ha nem láttál mást, csak azt, amit otthon kaptál?

Persze hogy jó szülő szeretnél lenni, mindenki erre törekszik. Természetes, hogy a legjobbat akarod gyermekednek, gyermekeidnek – de sajnos nem mindig sikerül, van, hogy elszúrod, és csak utólag jössz rá hol hibáztál. Ha rájössz. Az általad ápolt fa gyümölcse, vagyis a gyermekeddel meglévő viszony és az ő élete pontosan megmutatja mit kellett volna másként. Ez volt eddig a feketeleves, most pedig jöjjön a megoldás!

Akkor én most rossz szülő vagyok?

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy rossz szülő vagy! Azt azonban igen, hogy felelőséggel tartozol gyermeke(i)d helyes személyiségfejlődéséért, és ha már látod azt, hogy a szüleid, veled, hol rontották el, akkor add meg az esélyt saját gyermekednek arra, hogy ő ne ugyanazt a nevelést kapja,amivel te magad sem értettél egyet!

Sajnos azonban vitathatatlan, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a szülők nem alkalmasak a gyermekek felelősségteljes nevelésre. Ez általában nem a családok gazdasági helyzete miatt alakul így, hanem egyszerűen képtelen a szülő a valódi, a gyermek fejlődésében elengedhetetlen szeretetre. Az érem másik oldala az, amikor túlszeretik a gyermeket és ez okoz problémát a fejlődésben. Ha ezt olvasod, akkor eljutottál már oda, hogy szeretnél valamin változtatni, ugye?

Mit jelent a szülői felelősség?

A felelősség azt jelenti, hogy tetteid, szavaid és viselkedésed gyermekedre gyakorolt hatásáért nem a gyereket okolod! De nem ám! Ő semmi mást nem csinál, pusztán téged tükröz!

Ahhoz, hogy jó szülővé válj ez az első béka, amit le kell nyelned, mert az egész történet innen indul. A „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” – erre a témára alakítva úgy nézd meg a gyereket, megismered a szülőt.

Először is magadban kell felismerned azokat a rossz mintákat, hiányosságokat, amelyek gátolnak a gyereknevelésben, és kialakítani, átalakítani, megszerezni és megérteni azt, hogy melyek azok a tulajdonságok, reakciók és viselkedési minták, amelyek személyiséged keretein belül maradva téged jó szülővé tesznek. Mivel tudod és szeretnéd segíteni saját gyermeked fejlődését? Hogyan tudod erősíteni az iránta való szeretetet, alakítani és növeszteni képességeit, hozzásegíteni ahhoz, hogy helyt tudjon állni a nagybetűs ÉLET-ben és mindezt ne kínszenvedéssel tegye.

Biztos vagyok benne, hogy szülőként a te célod is az, hogy megismerd és segítsd gyermekedet saját gátjai leküzdésében, személyiségének kiteljesedésében, önbizalmának növelésében és nem célod az, hogy sérülésekkel teli, önbizalom hiányos, az élettel csak küszködő embert nevelj belőle! Végtelen a sora azoknak a dolgoknak, amelyekre nem is gondoltál, de nagyon meghatározó gyermeked életében. Az egyik ilyen tényező, a mint pont te vagy!

Egy gyermekben körülbelül 7 éves korig tudod kialakítani személyiségének kereteit, majd ezeket finomítani. Minél idősebb gyermeked, annál fáradságosabb és hosszadalmasabb munkával tudod helyrehozni azt, ami az (ön)ismerethiány következtében elromlott.

Ha az a célod, hogy gyermeked testileg, lelkileg és személyiségében is egészséges, boldog és sikeres emberré váljon, aki magabiztosan és jól irányítja életét, akkor tegyél ezért minél előbb! Látni fogod, hogy a fa, amelyet nevelgettél számodra is tetsző gyümölcsöt hoz majd és annál nagyobb boldogság nincsen egy szülő életében, ha látja, hogy gyermeke boldog és sikeres!

Várlak szeretettel, ha családi vagy gyermekneveléssel kapcsolatos problémád van! +36‑30‑970‑9878 (Zoé)

Zoeweb.hu - Életvezetési tanácsadás, életvezetési tanácsadó, terapeuta