Önismeret, önfejlesztés

Önismeret? Ugyan már!

Ha így is gondolod, azért olvasd végig ezt a rövid kis írást. Azért remélem, hogyha már ezen az oldalon jársz, tudod, hogy önismeret nélkül nincs kiteljesedett élet.

Az önismeretet megközelíthetjük a nyugati pszichológia, vagyis a tudomány által, vagy a spiritualitás által is. Mindkettő célja a tudatalattiban meghúzódó rejtett tudattartalmak feltárása, amelyek alattomos módon, egész lényedet, életedet meghatározzák.

Az, hogy amellett, hogy meghatározod magad neved, társadalmi státuszod és egyéb szerepeid által az önismeret jéghegyének csúcsa. Az, hogy ki vagy valójában, egy hosszú kalandtúra, amely során lényed - életed eseményeinek, tapasztalásainak esszenciáját lepárolva - kibontakozik, és ezáltal elindul az önmegvalósítás valódi folyamata.

A tudattalanod jéghegye

A tudattalan tartalmakhoz - mint ahogy neve is mutatja – egyedül hozzáférni szinte lehetetlen. Sigmund Freud a tudattalant egy jéghegyhez hasonlította, amelynek tudatos része csak annak csúcsa! A lényeg, a vezérlőegység a tenger mélyén van. Életed nem elég hosszú ahhoz, hogy minden a tapasztalásodat, minden történést, minden érzelmi megélést rövid időn belül helyesen értelmezz, ezért szükség van egy értő, külső szemre, aki kívülről lát téged és pontosan azon az úton vezet végig, amelyre éppen szükséged van.

Segítségemmel felismerheted különböző családból hozott, vagy már a felnőtt életedben keletkezett sérüléseidet vagy rejtett képességeidet, illetve azokat a személyiségrészeidet, amelyek benned alszanak és kiaknázásra várnak. Indulj el a jéghegy csúcsától a mélybe és változtasd meg azokat a tudattalan tartalmakat, amelyek életedet akaratod ellenére működnek!

Miből is áll az önismereti munka?

Az önismereti munka fontossága abban rejlik, hogy felismeredazokat az elfojtott problémákat, megélt eseményeket, érzelmi hatásokat, amik ilyen vagy olyan módon (rengeteg „énvédő” elfojtási mechanizmus létezik) a tudattalan tartományába kerültek, vagyis létezésükről nem is tudsz, tehát nem tudsz hozzáférni, ergó változtatni sem rajtuk.

Miért jó a tudattalan tartalmakkal dolgozni?

Fontos tudnod, hogy mindig a tudattalanban lévő meggyőződések, beidegződések, hitrendszerek szerint működsz. Te is, én is, és mindenki a környezetedben. Biztosan érezted már azt, hogy egyszerűen nem érted saját viselkedésed, hogy erőnek erejével sem vagy képes bizonyos dolgokat másként csinálni, vagyis megváltozni.

Valójában az egész életünk, a tiéd is, erről szól, hogy amit kisgyermek korodtól fogva folyamatosan eltaszítottál magadtól, azt felnőtt életed során visszaszerezd. Mondok még egy hajmeresztő dolgot! Azért kerülsz bizonyos helyzetekbe vagy kapcsolatba emberekkel, hogy képes legyél felismerni a „játszma” lényegét, megismerni teljes önvalódat, valódi önmagadat, amely képessé tesz majd a teljes életre.

Az önismereti munka során a tudattalan tartalmak ki- és feldolgozásakor a kiteljesedésedet gátló, korlátozó sérüléseket dolgozzuk fel. Ezáltal a tudatos tartományba, tudatodba emeljük a lehasított személyiségrészeket, amelyeket integrálva személyiséged teljesebbé, nyitottabbá, ezáltal te magad pedig boldogabbá és harmonikusabbá válsz. Így lehetsz lelkileg is egész(séges).

Az élet célja az önismeret és tanulás! Elhiszed?

Akár nemmel, akár igennel válaszoltál a fenti kérdésre, valójában minden terápiának, tanulásnak, tapasztalásnak, spiritualitásnak, meditációnak, tanfolyamnak az ÖNMEGISMERÉS TELJESSÉGE a lényege. Ez egyedül elég nehéz és fáradságos feladat és soha nem lehet pontos eredménye, hiszen még a szakmai tudást is meg kell szerezni ahhoz hogy életed folyamatait helyesen értékeld! Ha a tudásod meg is van, te magad az elme furfangjait, amellyel semmit nem tesz csak egódat védi – képtelen leszel egyedül kivédeni. Ezért még a legnagyobb terapeuták sem vállalják az önterápiát, hanem választanak egy számukra elfogadható kollégát.

Az önismeret életforma!

Amennyiben szeretnéd, életedet és önmagadat teljes megismerésben, problémamentesen, szabadságban, lelki szenvedés felesleges belső korlátok nélkül és boldogan élni, itt az ideje az önismereti munka elkezdésének! Az önismeret nem egy véget érő folyamat, nem egy alkalom és nem is egy hónap, hanem ez egy létforma. Az önismeret olyan, mint a nagytakarítást, az otthonteremtés.

Először belépsz egy elhanyagolt házba, ahol rengeted ismeretlen lim-lommal találkozol és nem is látod azt, hogy milyen is a ház, milyenek a szobái. Te pedig nekiállsz és elkezdesz szépen, szisztematikusan rendet rakni. Kidobálni a felesleges, téged akadályozó dolgokat, kitakarítani, kifényesíteni azt, amit meg szeretnél tartani. Munkád ugyan fáradtságos, de egyre tisztábban látod majd milyen is ez a ház, milyen adottságai vannak, és milyen lehetőségek rejlenek még benne.

Bizonyára rájöttél, hogy ez a ház te magad vagy! Ezért ha készen állsz, rendezd be életedet azokkal a tulajdonságokkal, képességekkel, amelyekkel jól érzed magad, dolgozd fel akár gyerekkorod óta cipelt vagy felnőtt életedben szerzett sérelmeid, dobd ki vagy tisztítsd ki személyiséged régi, elhasznált tulajdonságait, hogy helyükbe újakkal gazdagodj!

Készen állsz? Akkor keress meg és a részleteket megbeszéljük! +36‑30‑970‑9878 (Zoé)

Zoeweb.hu - Életvezetési tanácsadás, életvezetési tanácsadó, terapeuta